War Thunder

Internation Space App Challenge: 1η θέση για την Κυπριακή Αποστολή

Η κυπριακή ομάδα Arachnobeea επιλέγηκε ως μια από τις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου από μια επιτροπή της NASA ανάμεσα σε σχεδόν 1,000 ομάδες από 135 περιοχές του κόσμου. Ελαβε το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία Best Mission Concept. Σημειώνεται ότι η κυπριακή ομάδα αναδείχθηκε από το τοπικό Space Apps Challenge Limassol 2015 που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο ΤΕΠΑΚ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της ομάδας Aleksandar Bozic είπε ότι η NASA τους ενημέρωσε για την βράβευσή τους και εξέφρασε την ικανοποίηση της ομάδας λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανοι που βρίσκονται ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου, και πρώτοι στην κατηγορία τους.

Η κυπριακή ομάδα αναμένεται να προσκληθεί από την NASA για να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το σκάφος θα μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η ομάδα αποτελείται από άτομα από την Κύπρο, την Ουκρανία, την Αρμενία και τη Σερβία. Οι δημιουργοί της Arachnobeea είναι οι Mihailo Kitanovic, Χρίστος Αντωνίου, Χαράλαμπος Λεβέντης, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic.

Ο κ. Bozic ανέφερε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι η NASA ίσως χρησιμοποιήσει κάποιες από τις ιδέες της κυπριακής ομάδας για χρήση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κυπριακή ομάδα της Arachnobeea ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχίονων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του.

Η ομάδα επινόησε επίσης, ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID.

Ανακοίνωση της NASA αναφέρει ότι το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία “Best Mission Concept” απονέμεται στην κυπριακή ομάδα.

“Η Arachnobeea από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας
για μεταφορές μικρού φορτίου” αναφέρει η NASA.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο της κυπριακής ομάδας (https://www.youtube.com/watch?v=pc3HosYOPOk).

Σημειώνεται ότι εφαρμογές όπως το κυπριακό project MarsSense, το οποίο ήταν ο νικητής του Space Apps Limassol 2013, κατάφερε να έρθει δεύτερο παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award.

Από το Space Apps βγαίνουν κάθε χρόνο πάρα πολλές εφαρμογές, οι οποίες αφορούν διάφορους τομείς όπως η εξερεύνηση πλανητών, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε αστεροειδείς, η προστασία του περιβάλλοντος (παρακολούθηση των ρύπων κ.α.) η προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα, η παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας και δραστηριότητας ηφαιστείων, η αστροπαρατήρηση κ.α.

Το Space Apps Challenge διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη NASA και αποτελεί το μεγαλύτερο διαγωνισμό ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών στον κόσμο. Φέτος ο τοπικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο ΤΕ.ΠΑ.Κ στη Λεμεσό.

Οι τρεις νικήτριες ομάδες στο διαγωνισμό στη Λεμεσό, οι οποίες προέκυψαν μετά από ψηφοφορία του κοινού και κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από ειδικούς στον τομέα του διαστήματος και της ρομποτικής, ετοίμασαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού, από ένα σύντομο βίντεο προώθησης της ιδέας τους.

Οι ομάδες διαγωνίστηκαν στο διεθνή διαγωνισμό με την ονομασία International Space Apps Challenge και εκπροσώπησαν την Κύπρο ανταγωνιζόμενες με ιδέες από άλλες 134 πόλεις του κόσμου.

loading...

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

Άδεια Creative Commons
Χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
© 2017 Greek PC Blog. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS