War Thunder

Έρευνα: Οι καλύτερες και δημοφιλέστερες εφαρμογές Linux για το 2014

Στο άρθρο αυτό, αναδημοσιεύουμε την ετήσια έρευνα του LinuxQuestions  για τις δημοφιλέστερες εφαρμογές Linux για το 2014.

Οι νικητές ήταν το Linux Mint και το Ubuntu, δύο διανομές του Linux που γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού.

Το Linux Mint συνεχίζει να αποτελεί τη δημοφιλέστερη διανομή λειτουργικού συστήματος Linux σε υπολογιστές οικιακής χρήσης. Βασίζεται στη διανομή Ubuntu ή Debian testing, αναλόγως την αντίστοιχη έκδοση, και δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα και και στην απλή διεπαφή χρήστη-υπολογιστή.

Επόμενο είναι το Slackware, το οποίο μοιάζει με το Unix και είναι μία από τις παλαιότερες διανομές Linux.

Desktop Distribution of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Περιβάλλον Linux για Υπολογιστές Οικιακής χρήσης

Το KDE, σύμφωνα με την έρευνα, επικρατεί στις επιλογές των χρηστών με 34% των ψήφων. Το KDEαποτελεί ελεύθερο γραφικό περιβάλλον εργασίας και περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού το οποίο δημιουργήθηκε με την πλατφόρμα Qt. Εκτελείται στα περισσότερα συστήματα Unix όπως το LinuxBSD,AIXUnixwareOpenServer και Solaris.

Το GNOME, είναι λογισμικό ελεύθερου και ανοικτού κώδικα, το οποίο παρέχει μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για προγραμματιστές, κατάλληλο για οικιακές και επαγγελματικές λύσεις ελεύθερου λογισμικού.

Desktop Environment of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Προγράμματα περιηγητών Ιστοσελίδων

Ο Firefox εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης  και συνεχίζει να είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στις περισσότερες διανομές Linux. Ο Chrome είναι στη δεύτερη θέση, αλλά είναι πολύ πίσω ακόμα από το Firefox..

Browser of the Year

Περισσότερες Πληρoφορίες εδώ

Υποστήριξη Γραφείου / σουίτες

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο σταθερή επιλογή στους χρήστες είναι το LibreOffice με ποσοστόμε 86%.. To LibreOffice είναι ελεύθερη σουΐτα Ανοικτού Κώδικα, για διανομές GNU/Linux κτλ, η οποία σας παρέχει εφαρμογές όπως 0 Επεξεργαστής κειμένων Writer, το Υπολογιστικό φύλλο Calc, η εφαρμογή Παρουσίασης διαφανειών Impress, το πρόγραμμα Σχεδίασης / Ζωγραφικής Draw, το πρόγραμμα Διαχείρισης μαθηματικών τύπων και Υπολογισμών Math και η εφαρμογή Βάσης δεδομένων.

Το LibreOffice που είναι fork του OpenOffice, συνεχίζει να έχει πιο ενεργό developing επειδή όλο το Community «μετακόμισε» στο LibreOffice όταν η Sun εξαγοράστηκε από την Oracle.

Office Suite of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και υπηρεσίες VoIP

Κάθε χρήστης του Linux desktop θα περίμενε το Pidgin να είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυματων και VoIP. Το pidgin είναι ένας instant messenger client ελεύθερου λογισμικού που υποστηρίζει πληθώρα πρωτοκόλλων όπως ,aim,google talk,irc,xmpp,yahoo! κτλ. το οποίο μπορεί να τρέχει σε αρκετά λειτουργικά συστήματα. Είναι εύκολο στη χρήση, και λειτουργεί ουσιαστικά με όλα τα προγράμματα άμεσων μηνυμάτων.

Όμως, το Skype για Linux της Microsoft είναι στη πρώτη θέση των προτιμήσεων. Σύμφωνα πάντως με τηνέρευνα που πραγματοποιήθηκε στο LinuxQuestions, δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τα Google Voice και Google Hangouts..

VoIP Application of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

Λειτουργικά συστήματα για κινητές συσκευές

Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι το Android είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα Linux για κινητές συσκευές. Αποτελεί λειτουργικό σύστημα κυρίως για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να προγραμματίζουν με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το Firefox OS, το Tizen, το Ubuntu, κλπ προσπαθούν να κερδίσουν το υπόλοιπο μερίδιο.

Mobile Distribution of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Λειτουργικά συστήματα εξυπηρετητών

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγμαοποιήθηκε, το CentOS με 32% αποτελεί τη πρώτη επιλογή των χρηστών Linux.  Το CentOS βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise Linux και προσπαθεί στο επίπεδο των εκτελέσιμων να είναι πλήρως συμβατό με αυτό. Η διανομή αυτή απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να χρησμοποιούν στουε εξυπηρετητές τους εκδοση Linux συμβατή με το RedHat Enterprise, αλλά δεν επιθυμούν ή δε χρειάζονται την υποστήριξη που προσφέρει η Red Hat.

Το SlackwareDebian και το Ubuntu ακολουθούν στις επόμενες θέσεις με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών.

Server Distribution of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βάσεις Δεδομένων

Μια φορά, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το κορυφαίο ανοιχτού κώδικα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων ειναι το MySQL. Η MySQL είναι σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων που μετρά περισσότερες από 11 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Όμως σήμερα με βάση την τρέχουσα έρευνα,  το κορυφαίο σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων είναι η MariaDB. Ξεκίνησε σαν κλάδος (fork) τηςMySQL από τον ιδιοκτήτη της όταν αυτή πουλήθηκε στην Oracle. Μέχρι την έκδοση 5.5 παρείχε όλες τις δυνατότητες που είχαν και οι αντίστοιχες εκδόσεις της MySQL. Ο κώδικας του εγχειρήματος είναι διαθέσιμος μέσω της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU. Ανήκει και χρηματοδοτείται από το MariaDB Foundation. Η MySQL έχει ακόμα υποστηρικτές, αλλά το PostresSQL το έριξε στη δεύτερη θέση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Database of the Year

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Λύσεις Cloud

Εδώ υπάρχει ίσως το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Κορυφαίες επιλογές ελεύθερου λογισμικού θεωρούνται λύσεις infrastructure as a service (IaaS)  όπως το OpenStack. Το OpenStack αποτελεί υποδομή διαχείρισης υπολογιστικών πλατφορμών για τη δημόσια και ιδιωτικά clouds. Υποστηρίζεται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού. Το OpenStack διοικείται από το Ίδρυμα OpenStack, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που υποστηρίζει τόσο την ανάπτυξή του όσο και την κοινότητας γύρω από αυτό.  Αλλές παρόμοιες λύσεις ελεύθερου λογισμικού αποτελούν το CloudStack, ή το Eucalyptus.

Παρόλα, στην κορυφή της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το LinuxQuestions βρέθηκε το μικρής κλίμακας λογισμικό ownCloud, με ποσοστό πάνω από 50%. Το ownCloud είναι παρόμοιο με το ευρέως χρησιμοποιούμενο Dropbox, με την κύρια διαφορά είναι ότι το ownCloud είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, και με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να το εγκαταστήσει και να το χρησιμοποιήσει χωρίς χρέωση και χωρίς περιορισμό στον αποθηκευτικό χώρο.

Το OpenStack κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην έρευνα, με τα υπόλοιπα να ακολουθούν.

Πηγή: ZDnet

Ελληνική Μετάφραση: ΕΛ/ΛΑΚ

loading...

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

Άδεια Creative Commons
Χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
© 2017 Greek PC Blog. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS